32 C
Dhaka
Tuesday, July 5, 2022

Mixed 8 Financial institution Examination MCQ Query Answer Pdf 2021

Combined 8 Bank Senior Officer Exam MCQ Question Solution 2021 has been published on our site. Combined 8 Bank Exam was held on 27th November 2021. Question Solution 2021 has been solved by our experts. Getting 8 bank full senior officer exam questions to solve is a great opportunity for job seekers. All information regarding every subject is given below. Bangla, English, Math, General Knowledge question solve is given below. Bankers Selection Committee Secretariat (BSCS) is a government organization of Bangladesh Bank.

Combined 8 Bank Senior Officer MCQ Exam Question and Solution 2021 pdf: 

Organization Name: Combined 8 Bank Under Bangladesh Bank

Circular Year: 2019

Job ID: 10128 

Post Name: Senior Officer (General)

Total Vacancy: 868 

Bank Name and Bank Wise Vacancy:

1. Sonali Bank Limited (SBL)-237

2. Janata Bank Limited (JBL)-440

3. Rupali Bank Limited (RBL)-77

4. Bangladesh Krishi Bank (BKB)-09

5. Bangladesh Development Bank (BDBL)-34

6. Rajshahi Krishi Unnayan Bank (RAKUB)-32

7. Ansar-VDP Unnayan Bank-24

8. Bangladesh House Building Finance Corporation (HBFC)- 15

Total Vacancy: 868 

Admit Download Last Date was: 15 September 2021 

Admit Download Start Date: 25 August 2021 

Total MCQ Candidate: 145332

Total Written Candidate: 15000 (More or less) 

MCQ Exam Date: 27 November 2021

Exam Time: 3.00 PM to 4.00 PM 

Exam Taker: Faculty of Arts, Dhaka University

Combined 8 Bank Senior Officer Exam Question 2021

8 Bank MCQ Exam Question 01

8 Bank MCQ Exam Question

Combined 8 Bank Senior Officer MCQ Exam Question Solution 2021

8 Bank MCQ Exam Question solution pdf8 Bank MCQ Exam Question solve

8 Bank MCQ Exam Question math solution pdf

8 Bank MCQ Exam Question solve

8 Bank MCQ Exam Question mcq solution pdf

8 Bank MCQ Exam Question solution pdf 02

English Question Solve 

  1.  The idiom ‘hit the sack’ means- Ans: to go to bed
  2. Change into passive voice: ‘people believe he is a scholar.’ Ans: He is believed to be a  scholar. 
  3.  Choose an appropriate word to join: ‘She was waiting for a taxi. She found car broken down.’ Ans: when
  4. The organization threw an epic dinner party yesterday. The boldfaced word means- Ans: phenomenal
  5. Find the sentence that expresses a negative comment: Ans: I know that he has to cram tonight.
  6. Lumia did ——- better in the examination ——- any of her classmates. Ans: far, from
  7. A lucrative career is not very easy to come ——–. Ans: by
  8. Parents should not pressurize kids. They must not choose friends for their kids———. Ans: as well 
  9. Health crisis ——— antibiotic overdose is a burning issue. Ans: due to
  10. Identify the word class of the bold-faced word: The dark skies cleared and the sun shone dazzlingly. Ans: verb
  11. Translate into English: বিশ্বব্যাপী করোনা ভাইরাস বর্তমানে নিয়ন্ত্রণে এসেছে। Ans: The Coronavirus is now under control all over the world.
  12. Choose the correct spelling- Ans: Pedestrian
  13. According to one of the most famous sonnets of Shakespeare, “Shall I compare thee to a summer’s day?”, the eternal beauty will- Ans: be more stunning in course of time.  
  14. Haiku is a kind of- Ans: poetry
  15. Find the correct question tag: Let us discuss, ——- Ans: shall we?
  16.  Which is an antonym of ‘fantasy’? Ans: veracity 
  17. Find the figure of speech that is different from other options- Ans: golden years
  18. “One man in his time plays many parts.” is a quote of- Ans: William Shakespeare
  19. A separate introductory section of a literary, dramatic, or musical work is called- Ans: prologue
  20. Make indirect: The boy told the shopkeeper, “Can you give me a candy please?” Ans: The boy requested the shopkeeper if he could give him candy?

MCQ Math Question Solve

  1. The largest prime factor of (24)2– 1 is? Ans: 17 
  2. Find the value of k if (x -1) is a factor of 4×2+ 3×2– 4x + k. Ans:-3 
  3. The sum of two numbers is 22 and the sum of their squares is 404. The product of two numbers is? Ans: 40 
  4. If t is an odd integer, which of the following must be an even integer? Ans: 3t +1 
  5. One of the factors of x⁴ + x² + 1 is- Ans: x² – x + 1
  6.  If x + 1/x = 3 then x – 2/x = ? Ans: √5
  7. If logₓ625 = 4, then x=?  Ans: 5 
  8. If the rate of interest is 10% per annum and is compounded half-yearly, the principal of  Tk. 4000 in 3/2 years will amount to- Ans: 4630.5 
  9. A tap can fill a tank in 6 hours. After half the tank is filled, another similar tap is opened. What is the total time taken to fill the tank completely? Ans: 4 hours 30 minutes 
  10. The LCM and HCF of the two numbers are 90 and 15 respectively. If one number is 45, the other number is- Ans: 30 
  11. If 5% is gained by selling an article for Tk. 350 than selling it for Tk. 340, the cost of the article is- Ans: 200 TK. 
  12. If sec (x – 30⁰) = 2/3, tan x = ? Ans: √3 
  13. A sum of money at simple interest amounts to Tk. 5600 in 2 years and Tk. 6500 in 5 years at the rate of- Ans: 6% 
  14.  When bent in the form of a circle a wire has a radius of 28cm. If it is bent in the form of a square, what will be its area in cm²? Ans: 1936 cm²
  15.  What is the largest number that divides 84, 144 or 36 without any remainder? Ans: 12 
  16. The ratio of the two numbers is 7: 4. If 8 is added to both the number ratio becomes 13: 8. What is the smaller number? Ans: 40 
  17. How many 5 will you pass on the way when you count from 1 to 100? Ans: 20 
  18. The total surface area of a hemisphere of radius r is- Ans: 3πr^2 
  19. A mixture of 20 kg of spirit and water contains 10% water. How much water must be added mixture to raise the percentage of water to 25%? Ans: 4 KG 
  20. The height of an equilateral triangle with a side 2 cm is- Ans: √3 
  21. Which one of the following numbers can be removed from the set S = {0,2,4,5,9) without changing the average of set S? Ans: 
  22. What is the unit digit in the product 84 × 59 × 13 × 76? Ans: 8 
  23. The area of a rhombus is 96 cm² and the length of one of the diagonals is 16 cm. The length of the other diagonal is- Ans: 12 
  24.  If 1 + sin = xcos, then tan =? Ans: x^2 -1/2x 
  25.  What is the probability that an integer selected at random from those between 20 and 100 inclusive is a multiple of 15? Ans: 5/81 
  26. The area of a triangle with sides 3cm, 5 cm, 6 cm is- Ans: 2√14 
  27. An electric pole casts a 3m long shadow on the ground at an elevation of 60º, the height of the pole is- Ans: 3 miters 
  28. A second and third team of a geometric series are 9 and 3 respectively. The 6th term of the series is- Ans: 1/9 
  29. The next number in the sequence 3,4,8,17,33…. is-Ans: 58 
  30. The inverse of f(x) = 2x – 1 is- Ans: x+1/2 

Combined 8 Bank General Knowledge Question Solve 

  1.  ______ has set to build the largest banking network by providing financial services through digital post offices across the country. Ans: Bank Asia 
  2. The last international conference attended by Bangabandhu was–Ans: Commonwealth 
  3.  In COP26 summit, a stark message, “We are digging our own graves” was sent by- Ans: António Guterres
  4. ‘Kids Clips’ a children-friendly content is developed by–Ans: Netflix 
  5.  ___ can suppress the inflammatory Cytokine Storm and plays a role in patient management.  Ans: Vitamin D 
  6. The President of__ will attend the Golden Jubilee celebration of Bangladesh’s Victory Day. Ans: India 
  7. The Secret Documents of Intelligence Branch on the Father of the Nation Bangabandhu Sheikh Mujipur Rahman, Vol.01 ends will the documents of — Ans: 1950 
  8. The formula of antiviral COVID19 oral medicine, ‘Molnupiravir’ will be shared will the developing countries by BioTherapeutics and- Ans: Merck 
  9. The ‘Actuarial Science’ is associated with- Ans: Insurance 
  10. In the short run, which of the following always gets smaller as output increases?  Ans: Average Fixed Cost 
  11. The 2021 Nobel Prize for economic sciences has been awarded in one-half to- Ans: David Card 
  12. Euro is the currency of ___ countries of the European Union. উত্তরঃ 19 
  13. In the Mujibnagar Government, __ was one of the members of the ‘All Party Advisory Council’. Ans: Manoranjan Dhar
  14. According to the NBR, the highest taxpayer 2021 in the “Senior citizen” category is- Ans: Golam Dastagir Gazi
  15. Recently the government has announced ‘The President’s Award for Industrial Development 2019’ to recognize ___ companies.  Ans: 19 
  16. BSEC has decided to form ‘Subarna Jayanti Fund’ under the patronage of- Ans: CMSF 
  17. The Archeology Department is working to dedare___ as a preserved antiquity. Ans: Tomb of Pori Bibi 
  18.  ——- won the first-ever Silver Medal for Bangladesh in Asian Archery Mixed Event- Ans: Diya and Rubel 
  19.  Most of the tea plantation workers speak in- Ans: Kuki 
  20. The Indian government has awarded ‘Padma Bhushan Award-2020 to the senior diplomat of Bangladesh- Ans: Syed Moazzam Ali

8 Bank ICT Question Solution 

  1. The shortcut key for activating ‘Reference Tab’ is- Ans: Alt+S
  2. ——- identifies a cell in MS-Excel. Ans: Name 
  3. A microcomputer or minicomputer is the controller unit of – Ans: CNC 
  4. ——– allow the user to automate frequently used formatting settings. Ans: Add-ins 
  5. In MS-PowerPoint, the slide sorter view displays slides in – Ans: Thumbnail form 
  6. Computer Monitor is also known as – Ans: VDU 
  7. Which one is the result of the output given by a computer? Ans: Information 
  8. Which is not a type of scanner? Ans: Daisy Wheel 
  9. UBID is related to – Ans: e-commerce sector 
  10. The saved BIOS configuration data is stored at –Ans: CMOS 

15th BJSC Exam Date and Seat Plan 2022

15th BJSC Exam Date and Seat Plan 2022 15th BJSC Exam Date and Seat Plan 2022: Organization Name: Bangladesh Judicial...

Bangladesh Land Port Authority BPLA job Circular 2022

Bangladesh Land Port Authority (BLPA) has distributed a new position round in the day to day paper and their authority site www.bsbk.gov.bd. Bangladesh...

RELATED ARTICLES



Stay Connected

245,242FansLike
155,412FollowersFollow
11,541SubscribersSubscribe

Latest Articles